Behandelingen

Behandelingen

De kleur van het gebit is bij iedereen verschillend. De ene persoon heeft nu eenmaal van nature wittere tanden dan een andere persoon. Daarnaast kunnen er ook kleurverschillen zijn per tand en kies. Zo zijn hoektanden meestal iets geler. Dit komt doordat het tandbeen (gele laag onder je glazuur) dikker is dan bij de andere de tanden en kiezen.
Ook door het verouderingsproces worden tanden geler van kleur. Er kunnen barsten in het dunnere glazuur ontstaan waar kleurstoffen en voedingsmiddelen makkelijker in de tand komen.
Oude grijze vullingen kunnen door corrosie (aantasting van het amalgaam aan de tand) voor een donkere kleur van de tanden en kiezen zorgen.
Ten slotte kunnen er ook vlekachtige verkleuringen aanwezig zijn. Dit kan komen door een ontwikkelingsstoornis of door geneesmiddelen gebruik op jonge leeftijd.

Tanden en kiezen kunnen ook uitwendig verkleurd raken door kleurstoffen uit voedings- en genotmiddelen in de tandplak. Het drinken van koffie, thee, rode wijn of roken kunnen oorzaken zijn van deze verkleuringen en zijn vaak te verwijderen door Selinde. Eventueel kunt u verwezen worden naar uw eigen tandarts als er een specifieke behandeling nodig is. Hierover krijgt u in onze praktijk een duidelijke uitleg.

Voor een gezonde mond is het belangrijk dat u tandplak verwijdert. Tandplak is het moeilijk zichtbare wit-gele laagje op en tussen uw tanden en kiezen en op de overgang naar het tandvlees. Als de tandplak niet regelmatig goed wordt verwijdert, zorgen de bacteriën ervoor dat uw tandvlees ontstoken raakt.

Voor goede tandplak verwijdering is twee keer per dag twee minuten poetsen met fluoridetandpasta de basis. Met alleen tandenpoetsen worden de ruimtes tussen de tanden en kiezen niet tandplak vrij gepoetst. Om deze ruimtes toch schoon te maken kunt u gebruik maken van ragers, tandenstokers of flossdraad. Tijdens een bezoek bij Selinde Mondhygiënist kan er gekeken naar welk hulpmiddel voor u en uw mond het meest geschikt is.

Elektrische tandenborstel

Als u de elektrische tandenborstel op de juiste manier gebruikt, kan deze ten opzichte van de handtandenborstel beter het tandplak verwijderen. De elektrische tandenborstel maakt per seconden meer bewegingen dan nagedaan kan worden met de hand. Om dit resultaat te behalen is de juiste tandenborstel en borstelkop nodig. Neem u tandenborstel mee tijdens het bezoek. De mondhygiënist kan bekijken of u met de juiste poetst en eventueel een advies geven. Tijd voor een nieuwe? Of opzoek naar de juiste tandenborstel? Vraag de mondhygiënist gerust naar tips en adviezen hierover.

Handtandenborstel

Zoveel soorten tandenborstels in de winkels. Welke is nou de juiste? Natuurlijk kunt u kijken naar wat u het fijnste vindt om mee te poetsen. Het beste is wel om een zachte tandenborstel te gebruiken. Tijdens het poetsen is het de bedoeling dat het tandvlees hiermee wordt gemasseerd. Met een ‘medium of harde’ tandenborstel wordt het tandvlees snel beschadigd en dit kan voor vervelende gevolgen zorgen. Eventueel overstappen naar een zachte tandenborstel kunt u dus niet vroeg genoeg doen. Een kleine borstelkop heeft ook de voorkeur omdat u hiermee makkelijker de achterste kiezen kunt poetsen.

Tip: vergeet niet de achterkant van de achterste kiezen te poetsen. Deze plek wordt namelijk vaak overgeslagen.

Ragers

Als de ruimte tussen de tanden en kiezen groot genoeg is voor een rager, is dit het mooiste middel om te gebruiken. Ragers zijn er in verschillende soorten en diktes. De mondhygiënist kan samen met u op zoek naar het juiste merk en de juiste maten. Ragers kunt u na gebruik schoonmaken onder de kraan, laten drogen en de volgende dag opnieuw gebruiken. Tot de haartjes los laten van het spiraal. Het beste is om dan een nieuwe te gebruiken. Ragers zijn iets duurder in de aanschaf maar gaan per stuk dus ook langer mee. Hoe lang ze precies mee gaan is per persoon verschillend.

Tandenstokers

Een goede tandenstoker is van hout, driehoekig van vorm met een platte kant en loopt toe in een punt. Ze verschillen in diktes. Gebruik de tandenstoker als deze goed in de ruimte tussen de tanden en kiezen past. Na eenmalig gebruik gooit u de tandenstoker weg.

Flossdraad

In sommige gevallen zijn de ruimtes tussen de tanden en kiezen zo smal, dat een tandenstoker en rager gewoonweg niet past. Gebruik in deze gevallen een flossdraad. Zijn de ruimtes groot genoeg voor een tandenstoker, dan krijgt de tandstoker wel de voorkeur voor gebruik. Flossdraad is in verschillende soorten en diktes, met en zonder waslaagje en zelfs in harpje/flossboogje. Een harpje kan het gebruik van flossdraad makkelijker maken.

Let op: het advies is om een keer per dag goed tussen de tanden en kiezen schoon te maken. Gebruik hiervoor alleen de juiste en/of geadviseerde middelen.

Is uw adem niet geheel fris? Graag wil ik u helpen deze klacht te verminderen. Deze klachten kunnen uw dagelijks functioneren negatief beïnvloeden en dat is niet nodig. Een slechte adem heeft vaak te maken met ontstoken tandvlees wat de overlast kan veroorzaken. De aanwezige tandsteen en tandplaque zal uitvoerig verwijderd worden. En met de juiste dagelijkse mondverzorging thuis zal de conditie van uw tandvlees snel verbeteren waardoor de klachten verdwijnen. Mocht dit niet het geval zijn kunnen we kijken naar andere eventuele oorzaken. Een frisse adem, dat wil tenslotte toch iedereen?

Gezond tandvlees is roze van kleur, ligt stevig om de tanden. Rood, gezwollen of bloedend tandvlees duidt meestal op ontstoken tandvlees.

Gingivitis

Wanneer de rand van het tandvlees ontstoken is heet dit gingivitis. De ontsteking wordt veroorzaakt door bacteriën die in tandplak zit. Tandplak is een zacht en kleverig laagje. Het heeft een wit/gele kleur waardoor het moeilijk zichtbaar is. Tandplak kan verkalken tot tandsteen dat stevig vastzit aan de tanden en kiezen. Tandsteen kan u zelf niet meer weghalen, dit moet door een preventieassistente, mondhygiënist of tandarts gedaan worden.

Parodontitis

De ontsteking in de tandvleesrand kan zich uitbreiden in de richting van het kaakbot. Deze tandvleesontsteking heet parodontitis. Het tandvlees is rood, slap en gezwollen en het bloedt bij het poetsen of eten. Ook een vieze smaak of slechte adem kan hierbij voorkomen. Deze verschijnselen vallen niet altijd op omdat ze meestal niet voor pijnklachten zorgen. Hierdoor kan het lang onopgemerkt blijven. Door de aanwezigheid van parodontitis laat het tandvlees los van de tanden en kiezen. In deze ruimte tussen het tandvlees en de tanden en kiezen, vormt zich weer tandplak. Door deze tandplak verplaatst de ontsteking zich nog verder in de diepte. De vezels gaan kapot door de ontsteking en het kaakbot breekt af. De ruimte langs de tand naar het kaakbot (pocket) wordt dieper. En in de verdiepte pockets verkalkt de tandplak tot tandsteen. De mondhygiënist zal de mate van parodontitis in kaart moeten brengen, voordat de reiniging plaats kan vinden. Hoe de totale behandeling en het vervolg eruit zal zien met de bijbehorende kosten, zal besproken worden tijdens een bezoek bij Selinde Mondhygiënist.

Bacteriën in tandplak veroorzaken samen met suikers gaatjes in tanden en kiezen. Elke keer als u iets eet, zetten deze bacteriën de suikers en koolhydraten in het voedsel om in zuren. Het zuur tast het glazuur van tanden kiezen aan. Door deze tandbederf ontstaan de bekende gaatjes of cariës. Tijdens een bezoek bij Selinde Mondhygiënist kan er voorlichting gegeven worden over het ontstaan van gaatje en natuurlijk het voorkomen ervan.

Pijn door gaatjes in tanden en kiezen. Eerst kan het gevoelig zijn bij temperatuurswisselingen en bij het eten van zoetigheid. Als de gaatjes groter worden kan deze gevoeligheid overgaan in pijn.

Gaatjes voorkomen kunt u doen door het aantal eet- en drinkmomenten te beperken tot maximal zeven per dag. Drie maaltijden maximal vier momenten door een tussendoortje. Zo heeft uw gebit voldoende kans om te herstellen tussen de maaltijden door. Het is natuurlijk van belang om twee maal per dag uw tanden te poetsen met fluoride tandpasta, maar doe dit het liefst minimaal een half uur na een eet- en/of drinkmoment.

Zodra u het eerste puntje van een tandje ziet begint u met poetsen bij uw kind. Voor kinderen tot twee jaar is het voldoende om de tanden één keer per dag te poetsen met peuter fluoridetandpasta. Met de juiste hoeveelheid peuter fluoridetandpasta kunnen gaatjes in tanden en kiezen worden voorkomen. Met een kleine peutertandenborstel met zachte haren komt u makkelijker bij alle tanden en kiezen.

Tandarts bezoek vanaf 2 jarige leeftijd zo kan de tandarts het gebit van uw kind beoordelen op gaatjes en tandvleesontsteking. Bij kinderen vanaf 2 jaar poetst u twee keer per dag met peutertandpasta. Het is goed om uw kind te stimuleren om zelf ook zelf hun tanden te poetsen. Uiteraard blijft het belangrijk dat ook u nog blijft poetsen, om ervoor te zorgen dat de goede poetsbeurt ook gebeurt. Vanaf vijf jaar stapt u over op volwassen fluoridetandpasta.

Maak uw kind op speelse wijze vertrouwd met tandenpoetsen. Zo kan u voorkomen dat tandenpoetsen vervelend wordt ervaren. Het begin word gezien als een gewenningsfase. In die periode is de aanwezigheid van fluoride in de mond belangrijker dan dat u overal komt met de tandenborstel. Besteed tijdens het poetsen van het gebit aandacht aan alle kanten: binnenkant, buitenkant en bovenkant. Wilt uw kind niet tanden poetsen? Vraag advies bij Selinde Mondhygiënist.

Echt goed tandenpoetsen gaat niet vanzelf, dat moet geleerd worden. Kinderen tot ongeveer 10 jaar maken hun tanden en kiezen nog niet echt goed schoon. Napoetsen tot die leeftijd is dus nog belangrijk. Probeer dit tenminste eenmaal per dag. Zo maakt u ook duidelijk hoe belangrijk deze dagelijkse verzorging is en word tandenpoetsen een goede gewoonte.

Kinderen zijn vaak gek op snoep en limonade. Als ouder weet u dat kinderen van snoepen gaatjes krijgen omdat er suiker in zit. In veel zoete producten zijn ook zuren verwerkt die voor een ander probleem kunnen zorgen: tanderosie. Het tandglazuur van de nieuwe blijvende tanden van uw kind is nog niet volledig uitgehard, daarom is het kindergebit extra kwetsbaar voor zuren. Hoe gezond ook, alle zure voedingsmiddelen kunnen schadelijk zijn voor het kindergebit. Vooral opletten bij zuur fruit zoals appels, druiven en kiwi’s. Maar ook op appelstroop, jam, vruchtensap en snoep als drop, fruittoffees en lolly’s richten schade aan. Frisdranken (ook light) krijgen hun frisse smaak door het toegevoegde fosforzuur. De zure smaak word niet opgemerkt door de toegevoegde suiker of zoetstof. Suiker onderdrukt de zure smaak, maar neutraliseert het zuur niet. Appel- en sinaasappelsap zijn zelfs nog zuurder dan cola. Die zijn dus nog slechter voor het kindergebit. Bijna alle dranken zijn zuur. Water, gewone thee (zonder suiker) en melk zijn hierop uitzonderingen.

Omdat het kindergebit erg kwetsbaar is, is het raadzaam een mondhygiënist te bezoeken. De mondhygiënist kan op een prettige wijze voor u en uw kind poetsinstructie en adviezen over voedingsgewoonten geven. De kans op gaatjes neemt daardoor af en eventuele behandeling op latere leeftijd is dan makkelijker. Gratis mondzorg voor uw kind omdat behandelingen bij de mondhygiënist van kinderen tot 18 jaar 100% wordt vergoed door uw basisverzekering. Een goede reden om met uw kind langs te komen bij Selinde Mondhygiënist voor een gratis mondcheck. U kunt tenslotte niet vroeg genoeg beginnen met het voorkomen van een slecht gebit.

Een implantaat wordt vergeleken met een kunstwortel. Een implantaat vervangt een verloren tandwortel en wordt als schroef in de kaak gebracht. Implantaten worden gemaakt van een lichaamsvriendelijk materiaal, zoals titanium met soms voorzien van een keramische laag. Het implantaat biedt houvast voor een kroon, brug of overkappingsprothese.

Geef uw nieuwe tanden de aandacht die ze nodig hebben. Want een goede dagelijkse mondhygiëne en regelmatig controles zorgen ervoor dat uw implantaten uw hele leven mee kunnen gaan.

Er zijn speciale hulpmiddelen om hiervoor te kunnen zorgen. Bij Selinde Mondhygiënist kan hierover instructies en adviezen gegeven worden. Een implantaat onder een kroon of brug zit verankerd in het bot. Het is daarom erg belangrijk dat u de overgang van de kroon of brug naar het tandvlees goed schoonmaakt. Poets dit gebied zorgvuldig met een zachte tandenborstel en gebruik ragers of speciale brugflossdraad. Bij slechte mondhygiëne kunt u uw implantaat helaas verliezen. Omdat door voedselresten en plak rondom de implantaten het tandvlees ontstoken kan raken. Daardoor verliezen de implantaten uiteindelijk hun houvast waardoor ze los gaan staan en pijn veroorzaken.

U geeft zich over aan de kundigheid van de behandelaar. En al die kleine spullen in uw mond met het bijbehorende geluid en gevoel worden niet altijd positief ervaren. Nog niet eens gesproken over eventuele vervelende gebeurtenissen in het verleden.

Praat over uw angst tijdens het eerste bezoek. Samen kunnen we kijken hoe u het beste begeleiding kunt krijgen om uw angst te overwinnen. Het volledig overwinnen van de angst is niet altijd haalbaar. Wel kunnen we er samen aan werken zodat u voor en tijdens de behandeling zo ontspannen mogelijk bent. We bespreken wat hier eventueel voor nodig is en er wordt ruim de tijd voor u genomen. Rust, sfeer, vriendelijkheid en vertrouwen zijn belangrijke factoren die wordt geboden om u op uw gemak te stellen

Een gezond mond is extra belangrijk bij hart- en vaatziekten en kan uw leven redden. Hart- en vaatziekten zijn doodsoorzaak nummer één onder vrouwen. Ook onder mannen is het een levensbedreigende aandoening. Soms kan de kwaliteit van uw gebit aandoeningen aan het hart en bloedvaten veroorzaken, of andersom. Er is namelijk een relatie aangetoond tussen tandvleesontsteking en het risico op hart- en vaatziekten. Het heeft dus niet altijd alleen te maken met een ongezonde leefstijl, zoals te veel eten, roken te weinig bewegen, stress en erfelijkheid.

Parodontitis Ophoping van bacteriën zorgen ervoor dat tandvlees kan ontsteken, als de bacteriën niet regelmatig bij de tandvleesrand worden weggepoetst. Deze bacteriën gaan ook tussen de ruimtes van tanden en kiezen zitten. Door de ophoping van bacteriën, breidt de ontsteking uit naar het onderliggende weefsel en kaakbot. Het gevolg hiervan kan zijn dan tanden en kiezen los gaan staan en verloren raken. Daarnaast kunnen deze schadelijke mondbacteriën in de bloedbaan terechtkomen en zo processen veroorzaken die leiden tot bloedstolsels. Deze bloedstolsels kunnen een hartinfarct of beroerte tot gevolg hebben. Als de tandarts uw tandvlees niet regelmatig controleert of u bezoekt niet regelmatig een mondhygiënist, kan parodontitis lang onopgemerkt blijven. Van parodontitis hoeft u zelfs niets te merken, daarom is controle hierop belangrijk.

Lang leve een gezonde mond Door tweemaal daags op de juiste manier te poetsen, daarnaast dagelijks tussen de tanden en kiezen te reinigen en regelmatig een mondhygiënist te bezoeken kunt u de meeste problemen met tandvlees en tanden voorkomen. Selinde Mondhygiënist helpt u graag in het verkrijgen en behouden van een gezonde mond.

Doordat tijdens de zwangerschap de hormoonhuishouding verandert kunnen zich mondproblemen voordoen. Onder invloed van zwangerschapshormonen wordt de groei van bepaalde bacteriën gestimuleerd. Hierdoor wordt de kans op tandvleesontsteking verhoogd. Elke zwangerschap kost een tand of kies wordt wel eens gezegd. Dit hoeft niet zo te zijn als u zorgt voor een juiste gebitsverzorging. Het is een kwestie van tweemaal per dag zorgvuldig blijven poetsen. Oók de ruimtes tussen de tanden en kiezen met ragers, tandenstokers of flossdraad. Als het tandvlees toch bloedt (ontstoken), bezoek zo nodig dan Selinde Mondhygiënist een extra keer als u vragen hierover hebt. Dan kan de conditie van uw tandvlees beoordeeld worden en indien nodig word er uitgebreid gereinigd.

Bent u steeds misselijke en moet u overgeven? Niet meteen poetsen! De smaak neutraliseren met water of mondspoelmiddel kan natuurlijk wel, dit is juist goed. Het tandglazuur wordt door de maagzuur aangetast en de tandenborstel en tandpasta hebben een schurende werking. Als u direct na het overgeven uw tanden poetst, poetst u gemakkelijk het tandglazuur weg. De achterste kiezen worden gemakkelijk overgeslagen als u misselijk bent, houd deze plekken dus extra goed schoon. Een tandenborstel me een kleine kop is dan beter te verdragen.

Let op: Verkeerd of overdreven gebruik van hulpmiddelen bij de mondhygiëne kan schade veroorzaken aan tandvlees en tanden.

Heeft u suikerziekte? Let dan extra goed op uw gebit en tandvlees. Mensen met diabetes hebben namelijk vaker problemen met hun tanden en tandvlees, door te veel suiker in het bloed. De hoeveelheid bloedsuiker blijft minder stabiel bij problemen in de mond. Zo blijft u in een cirkel ronddraaien. Zelf kunt u veel doen om problemen te voorkomen, natuurlijk bent u welkom voor advies.

Met diabetes loopt u meer risico op tandvleesontstekingen (gingivitis), tandvleesontsteking met kaakbot verlies (parodontitis), schimmelinfecties, een droge mond en gaatjes. Mensen met diabetes zijn gevoeliger voor ontstekingen en infecties. Dus ook het tandvlees en kaakbot raakt sneller ontstoken. Dat gebeurt vooral als de bloedsuikerspiegel vaak te hoog is; dus bij slecht ingestelde diabetes, waarbij het niet lukt om de bloedsuikerspiegel goed te houden.

Heeft u vaak te veel bloedsuiker? Dan wil uw lichaam die suiker door veel te plassen. U kunt dan ook een drogere mond hebben. Speeksel beschermt uw gebit op een natuurlijke manier. Als u minder speeksel hebt, krijgen gaatjes en tandvleesontstekingen meer kans. Door jarenlang vaak een hoge bloedsuikerspiegel, hebben veel mensen met diabetes een slechtere doorbloeding van het lichaam. Dit is een van de redenen dat bijvoorbeeld wondjes en ontstekingen slechter genezen. Een ontsteking in het lichaam zorgen weer voor een hogere bloedsuiker. Het tandvlees zit vol met kleine bloedvaatjes, als deze beschadigd zijn, heeft u eerder kans op gingivitis en parodontitis.

Contactgegevens

Tel. 06-17966284
Gravenstraat 46
1621 CS Hoorn
info@selinde.nl

Privacyverklaring   © 2023 - Selinde Mondhygienist